Ada Kaleh. Insula din suflet

Azi, vineri, 9 august, la ora 12 :00, va fi vernisată la Casa Hermes expozitia  Ada Kaleh. Insula din suflet,  rezultatul colaborării interinstitutionale si a cercetărilor de arhive si de colecţie, realizate de către muzeografii Complexului National Muzeal ASTRA din Sibiu si cei ai Muzeului National al Tăranului Român din Bucuresti.
Aspecte fascinante ale vietii pe insulă sunt ilustrate prin artefacte, fotografii, cărti postale si ilustrate provenite mai cu seamă din arhivele personale ale fostilor insulari, dar si din colectiile Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” si ale Muzeului National al Tăranului Român. Expozitia aduce în fata publicului obiecte—tabachere, cutii de rahat, pipe, fesuri, ibrice de cafea la nisip, etc. — ce întregesc un tablou istoric, etnografic, antropologic si cultural al unui spatiu paradisiac, pe cale să devină mit.
La vernisaj va fi prezentă si o delegatie din localitatea Svinita, judetul Mehedinti, de teritoriul căruia apartinea în trecut insula Ada Kaleh, si unde au s-au stabilit multi dintre fostii insulari. Zona este cunoscută pentru smochinii proveniti din Ada Kaleh si aclimatizati la Svinita, unde anual are loc un  Festival al  Smochinelor,  ajuns la a 15-a editie.
Alături de comunitătile rurale din judetele Bihor si Călărasi, reprezentantii judetului Mehedinti sunt invitati speciali ai Festivalului National al Traditiilor Populare, ce se va desfăsura în perioada 9 – 11 august 2013 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

afis expozitie ada kaleh
Scurt istoric al insulei Ada Kaleh
Ada Kaleh („Insula Fortăreată” în limba turcă) a fost o insulă pe Dunăre, acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orsova si avea o dimensiune de circa 1,7km lungime si circa 500m lătime. A fost locuită încă din antichitate. În conflictul imperiului habsburgic cu cel otoman, Ada Kaleh a avut o importantă deosebită, din cauza pozitiei sale strategice. În anul 1689 armata austriacă a construit o fortăreată împotriva Imperiului Otoman.
În următoarele decenii, ocupatia insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori între Austria si Imperiul Otoman. În urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a rămas permanent turcilor, cu scurte întreruperi temporare în favoarea austriecilor între anii 1789 și 1791. În anul 1920, Ada-Kaleh a devenit teritoriu românesc. Majoritatea populatiei insulei era de origine turcă. Înaintea creării lacului de acumulare de la Portile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii lor în aval pe insula Simian în anii următori, a fost însă fară succes, majoritatea locuitorilor preferând să se mute în alte regiuni ale României sau să emigreze în Turcia.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA