Caria dentară la copii

În primul rând, înainte de a discuta despre problemele de sănatate orală în cazul copiilor, este necesar de înțeles ce înseamnă mai exact o carie. La fel ca și în cazul adulților, caria dentară este un proces ce distruge  țesuturile dure ale dintelui, respectiv smalțul și detina.Această afecțiune apare în urma asocierii mai multor factori. Fără a nega faptul că există totuși și o componentă genetică în apariția ei, caria dentară este considerată o afecțiune dobândită, fiind rezultatul asocierii mai multor factori de mediu cum ar fi: placa bacteriană, alimentația, calitatea structurilor dentare și momentul în care toți acești factori acționează.

Placa bacteriană este un ecosistem microbian, un biofilm format din bacterii în proporție de 70-80%, restul fiind produși ai metabolismului celular și diferite săruri minerale.Aceasta apare la aproximativ o oră dupa periajul dentar, pe suprafața dinților, lucrărilor protetice, aparatelor dentare,  pe toate suprafețele din cavitatea orală.Pe parcurs ce se devoltă și se acumulează, placa bacteriană devine o masă de culoare alb-gălbui. Neîndepărtarea plăcii printr-o igienă corectă, duce la o acumulare tot mai mare a acesteia,  care acționează distructiv asupra țesuturilor orale, determinând apariția cariilor și a bolii parodontale.

Alimentația bogată în dulciuri și carbohidrați, mai ales cei rafinați (sucroză), oferă o sursă nutritivă pentru toate bacteriile aflate în cavitatea orală.Sucroza se transformă în acid care duce la o demineralizare (deteriorare) a smalțului dentar, și il face vulnerabil în fața atacului carios. Demineralizarea se produce la un nivel scăzut al pH-ului oral, care se întâlnește după fiecare masă.

Calitatea structurilor dure dentare – copii sunt mult mai susceptibili la apariția cariilor datorită formei dinților temporari (de lapte), și a poziției lor pe arcadă. Acestea duc la limitarea posibilităților de igienizare corectă, și atunci apare acea acumulare nocivă de placă bacteriană. De asemenea, structura dinților temporari este incomplet maturizată în primii doi ani după erupție, fapt ce duce din nou la o mai slabă rezistență în fața atacului carios. Dinții temporari au nevoie de o perioadă de maturizare post-eruptivă.

Momentul acțiunii factorilor cauzali – am menționat că după consumul de carbohidrați din timpul meselor, are loc o scădere a pH-ului, această scădere menținându-se timp de 30 minute, până când sistemele tampon ale salivei readuc pH-ul la un nivel neutru. Însă, obiceiul de a folosi gustări între mese, se interpune în acest proces, facând imposibilă refacerea pH-ului, deci aducând un plus atacului aproape constant al acidului la suprafața smalțului. S-a constatat predominanța cariilor la copii care “ronțăie” între mese.

În concluzie, mecanismele care determină apariția cariei la copii sunt aceleași ca și la adult, însă factorii cauzali intervin mai intens în perioada de creștere datorită condițiilor diferite întâlnite la copii mai ales la cei preșcolari.Toate aceste condiții defavorizante se pot preîntâmpina printr-o atenție sporită asupra modului de viață al copilului, și acest lucru se poate face numai de către părinți. Copii sunt prea  mici pentru a conștieniza importanța unei igiene orale constante și corecte, iar suprimarea gustărilor frecvente între mese este și mai de neînchipuit pentru micuți. Așadar, părinții trebuie să acorde o atenție sporită acestor aspecte, monitorizând copilul când, cum și dacă se spală pe dinți, precum și înlocuirea gustărilor de genul dulciuri, chipsuri s.a. , cu un fruct, eventual o legumă, între mese. Mulți părinți nu acordă atenția cuvenită dentiției temporare (de lapte), sub pretextul că dinții oricum se schimbă. Menținerea unei sănătăți orale și a danturii temporare integre este principalul obiectiv, pentru a asigura creșterea si pregătirea atât a întregului organism, cât și a oaselor maxilare, pentru următoarea etapă a dentiției permanente. Sub acestă explicație nu consider că există nici un pretext pentru a nu oferi atenția sporită igienei orale si alimentare a copilului, mai ales în această perioadă deosebită.Pentru mai multe detalii privind igiena orală a copilului, informează-te din articolele noastre care te conduc pas cu pas către un zâmbet sănătos.

Dr. Andreea Jianu
Ma puteti contacta la cabinet:
Calea Poplacii nr. 43A, Sibiu
 Sau telefonic la: 0269/21.39.71 ; 0269/24.11.34 
Specificati ca sunteti recomandat de Sibiul Copiilor.