Esti parinte? – Trebuie sa sti !

Controlul parental oferă părinţilor instrumente automate pentru a-i ajuta la protejarea copiilor, precum şi pentru a stabili restricţii în timp ce utilizează anumite dispozitive şi servicii. Aceste controale pot include: alertarea părinților prin intermediul unui dispozitiv atunci când copilului părăsește incinta şcolii, limitarea vitezei mașinii, verificarea conţinutului vizualizat de copil prin intermediul dispozitivelor de conectare la Internet sau pot limita timpul de utilizare a acestor dispozitive.

Controalele parentale au caracteristici opționale care de obicei sunt incluse ȋn serviciile de televiziune digitală, calculatoare personale, jocuri video, telefoane mobile și programe de calculator. Opțiunile controalelor parentale se ȋmpart de obicei ȋn patru categorii:

  • opțiuni de filtrare a conținutului neadecvat
  • opțiuni de limitarea a timpului de folosire a dispozitivelor pentru tipuri de vârstă
  • opțiuni de limitare a folosirii anumitor controale sau programe
  • opțiuni de monitorizare a activităților – se pot urmări locațile și activităților ȋn momentul folosirii dispozitivelor

Programele de filtrare a conținutului neadecvat au fost primele programe mai cunoscute de limitare a accesului la un anumit tip de conținut pe Internet. De asemenea, posturile de televiziune au ȋnceput să introducă tehnologia V-Chip pentru limitarea accesului la anumite programe. Controalele sunt acum aplicate la tot felul de tipuri de conținut, cuprinzând melodii explicite și filme nepermise, disponibile la vânzare online (pe Internet). Metodele de control parental avansează tehnologic, aceste instrumente fiind din ce în ce mai utilizate la ora actuală. Exemple:

  • dispozitivele programate să se ȋnchidă după un anumit timp
  • Ford a introdus o facilitate pentru limitarea volumului muzicii ȋn mașină
  • odată cu accesibilitatea la tehnologia GPS (Global Positioning System – Sistem de Pozitionare Globală), este acum posibilă detectarea locației copiilor

Există mai multe tehnici de creare a programelor de control parental pentru blocarea site-urilor web. Programele de control parental de tip add-on pot monitoriza interfețele programelor ce rulează pe computer pentru a observa modul de folosire. De exemplu, se poate monitoriza browser-ul de Internet și aplicații de tip chat, intervenția asupra acestor programe realizându-se după criterii definite de administrator ȋn panoul de control al programelor de monitorizare.

Practic, toate programele de control parental sunt protejate de o parolă sau de alte forme de autentificare, pentru a preveni accesul utilizatorilor neautorizați.

De asemenea, sunt folosite și tehnici care implică folosirea unui server proxy. Un browser web este setat pentru a trimite cereri de conținut web serverului proxy. Apoi serverul proxy preia pagina web de pe serverul ce găzduiește site-ul și o trimite browser-ului web. Serverul proxy scanează conținutul paginii și intervine ȋn funcție de criteriile setate de admnistrator referitoare la conținut, folosind o bază de date de cuvinte sau adrese web interzise. Marele dezavantaj al folosirii metodei proxy este că impune ca aplicația client să fie configurată pentru a utiliza proxy, iar dacă utilizatorul reconfigurează browser-ul web să acceseze Internet-ul direct, această metodă de control parental este ușor ocolită. Ȋnsăși serverele proxy pot fi utilizate pentru a ocoli programele de control parental. Există și alte tehnici utilizate pentru a ocoli controalele parentale.

Pe lângă metoda filtrării conținutului paginilor web, mai este folosită și tehnica admnistrării utilizării calculatorului. Metoda este axată pe drepturile de administrator al părinților; aceștia pot seta timpul sau intervalul orar de acces la calculator pe zi, precum și programele care pot fi folosite de copil. Ideea de bază ȋn acest caz este de a stimula copiii să-și câștige timpul de acces la computer sau la programe și jocuri ȋn timp ce ȋși fac temele pentru școală sau după acestea. Controlul parental este un program care blocheaza accesul la un program nedorit de cei maturi.CONTROLUL PARENTAL POATE FI APLICAT SI IN LIMITAREA ORELOR.

Comentarii

  1. […] calculatorul (vezi Controlul Parental ) cu privire la numarul de ore pe zi pe care copilul tau are voie sa le dedice jocurilor […]