Festivalul National al Traditiilor Populare

Festivalul National al Traditiilor Populare, prilej de bucurie pentru iubitorii artelor traditionale

Editia a XI-a a Festivalului National al Traditiilor Populare se va desfasura la sfarsitul acestei saptamani (9 – 11 august 2013) in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Devenit un important punct de reper in programul cultural estival al Sibiului,  evenimentul isi propune valorificarea patrimoniului cultural traditional, exprimat prin valorile cotidiene din viata comunitatilor rurale, precum si încurajarea tinerei generatii de a cunoaste si perpetua aceste marci ale propriei identitati etno-culturale.

Evenimentul, finantat pentru prima dată în acest an de Administratiei Fondului Cultural National, este conceput ca o manifestare interactivă între actanti si publicul vizitator, are ca model Festivalul Folcloric „Smithsonian” organizat anual încă din 1966, în Washington D.C., de către Institutul Smithsonian. Participarea Românei ca invitat de onoare la editia din 1999 a generat ideea organizării şi la noi în tară a unui festival de acet tip. Materializarea acestui deziderat s-a realizat în 2001, odată cu prima editie a Festivalului National al Traditiilor Populare, organizat de Muzeul ASTRA la Sibiu.

Programul desfăsurat pe mai multe sectiuni (Arte religioase si arte literare, Arte muzicale si coregrafice, Arte plastice si Arte culinare) urmăreste promovarea unor standarde de autenticitate si de excelentă a formelor culturale semnificative .

Intr-o autentică atmosferă de „sezătoare”, în gospodăriile din muzeu se vor rememora scene si obiceiuri din viata satului, se vor recita creatii populare si se vor interpreta cântece din folclor.
Nu vor lipsi, bineînteles, spectacolele folclorice, desfasurate pe scena de pe lac sau în diferite zone ale muzeului. Mesteri, rapsozi populari dar si « bucătari » din judetele Bihor, Călărasi si Mehedinti, vor împărtasi celor pasionati de cultura populara, farmecul vietii în comunitatea satului traditional.

Vineri, 9 august, la ora 12 :00, va fi vernisată, la Casa Hermes expozitia  Ada Kaleh. Insula din suflet,  rezultatul colaborării institutionale si a cercetărilor de arhive si de colectie, realizate de către muzeografii Complexului National Muzeal ASTRA din Sibiu si cei ai Muzeului National al Taranului Român din Bucuresti.  La vernisaj vor fi prezenti si reprezentantii delegatiei judetului Mehedinti, invitati speciali ai editiei din acest an a festivalului.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

 

Va asteptam cu drag !

Complexul National Muzeal ASTRA
Tel: +40 269 20 24 19 Fax: +40 269 21 80 60
Mobil: 0751 166545
www.muzeulastra.rowww.muzeulastra.com