Hormonii afectează comportamentul adolescenţilor?

Există oameni de ştiinţă care atribuie deciziile proaste luate de adolescenţi în baza hormonilor şi a schimbărilor ce se produc la acest nivel. Specialiştii confirmă că hormonii rămân o parte importantă a poveştii adolescenţilor, câci imediat ce creierul trece de perioadele de creştere şi descreştere a numărului de sinapse, corpul este luat cu asalt de hormonii specifici pubertăţii.

Pentru o perioadă lungă de timp, psihologii au considerat că acest atac biochimic este responsabil pentru comportamentul imprevizibil şi pentru emoţiile intense specifice adolescenţilor. Acum, cercetările din ultimii ani vin să susţină aceste ipoteze.

În perioada de pubertate, ovarele şi testiculele încep să elimine estrogen sau testosteron în fluxul sangvin stimulând dezvoltarea sistemului reproducător, cauzând creşterea părului în zona axilelor şi cea inghinală, precum şi modelarea corpului. În acelaşi timp, hormonii eliberaţi de glandele sudoripare, situate în apropierea rinichilor încep să circule. Descoperiri recente arată că aceşti hormoni sexuali suprarenali sunt extrem de activi în creier, ataşându-se la receptorii de pretutindeni şi exercitând o influenţă directă asupra serotoninei şi a altor substanţe neuronale cu rol în reglarea stării de spirit şi a excitabilităţii.

Hormonii sexuali sunt activi în centrul emoţional al creierului, adică în sistemul limbic. Astfel, emoţiile devin mai intense şi se formează mai uşor, motiv pentru care putem înţelege de ce adolescenţii sunt mereu în căutare de experienţe care să ducă la formarea acestor emoţii şi, ulterior, la dezlănţuirea lor. Acest comportament de căutare a trăirilor puternice se poate să fi evoluat pentru a promova explorarea, o dorinţă de a părăsi cuibul cu scopul de a-şi găsi proprii parteneri, propriul grup. Dar într-o lume plină de ispite, precum maşini rapide, droguri, găşti şi legături periculoase, adolescenţii sunt foarte expuşi la riscuri. În plus, apariţia acestor riscuri este susţinută şi de faptul că regiunile din creier ar trebui să medieze comportamentul impulsiv sunt încă în dezvoltare. Cu alte cuvinte, comportamentul se schimbă pentru că şi creierul este supus schimbării.