Caria de biberon – distrucția masivă a dinților de lapte

Această formă particulară de carie apare la copiii de vârstă foarte mică, la scurt timp după erupția primilor dinți și se poate extinde rapid la toți dinții erupți la un moment dat, dacă persistă factorii declanșatori. Caria de biberon localizează în general la nivelul dinților frontali superiori ,incisivi, după care se extinde treptat și la nivelul caninilor și molarilor. Primele semne apar în jurul vârstei de 20 – 22 luni, iar dacă nu se iau măsurile necesare, copilul ajunge la vârsta de 3 ani, cu dinții de aspectul unor “cioturi”.

cariebiberon1

Caria de biberon se poate dezvolta uneori asimptomatic, dar poate avea și un caracter dureros, cu dezvoltarea de complicații locale. Durerea și distrucția severă a dinților determină o dificultate în alimentarea copilului. Copiii cu carie de biberon cresc într-un ritm mai lent decât copii fără carii, iar unii dintre ei sunt chiar subponderali. Apar de asemenea și alte disfuncții cum ar fi, tulburări de fonație (vorbire), masticație, și frecvent dezvoltarea de obiceiuri vicioase cum ar fi interpunerea limbii între arcade.

Ce determină apariția cariei de biberon?

În primul rând factorii cauzali sunt aceeași factori implicați în general în apariția cariilor însă momentul în care acești factori interacționează este foarte important. Am menționat într-un articol precedent că în cavitatea orală (în gură) există un număr impresionant de microorganisme, adică o floră microbiană. La naștere, gurița copilului este sterilă, contaminarea cu microorganisme se face ulterior, prin contaminare pasivă de la mamă, prin alimentație, și prin contactul copilului cu indivizii din imediata apropiere (tatăl, bunicii, etc.). Acest proces este imposibil de evitat,ceea ce subliniază că deja există un substrat al apariței cariei. Punctul cheie care intervine este substratul nutritiv – alimentația copilului, care asigură dezvoltarea acestei microflore.

carie-biberon2Alimentația copilului mic se bazează în principal pe lapte, fiind o sursă majoră de lactoză, ceea ce nu este o problemă. Dar în momentul în care laptele este îndulcit, se crează cel mai bun mediu de dezvoltare a bacteriilor.Proprietățile laptelui sunt binecunoscute și prin aportul de calciu și fosfat pe care îl aduc însă ,prin combinarea lui cu zahăr sau alți îndulcitori, are un puternic efect de dezvoltare a cariilor.Curățarea imediată după alimentare nu mai permite stagnarea laptelui pe dinți, deci nu mai aduce un susbtrat nutritiv microorganismelor, în concluzie pericolul dezvoltării cariilor este puternic diminuat. Este necesar de amintit că și sucurile de fructe, naturale sau artificiale administrate în acelaș mod, au acelaș efect de producere a cariilor de biberon.

În concluzie, obiceiurile incorecte de hrănire și lipsa igienei orale atrag acest dezastru care începe să aibe o incidență tot mai mare în rândul copilașilor. Din punctul meu de vedere, responsabili pentru acest fapt sunt doar părinții, pentru că sunt principalii care asigură alimentarea celui mic. Din păcate nimeni nu vrea să-i facă rău propriului copil, și această atitudine greșită vine din lipsa de informare. Așadar, obiceiurile incorecte de hrănire trebuie corectate, și niciodată nu este prea târziu chiar dacă au început să apară semne de afectare carioasă, acestea pot fi oprite din evoluție. Este de preferat să se evite :

1) Hrănirea cu biberonul înainte de culcare, indiferent că este seara sau la somnul din timpul zilei, dar cel mai important în timpul nopții, fără o igienă orală ulterioară.Indiferent de ce lichide sunt administrate (ceaiuri, lapte, sucuri), toate au o concentrație de glucide fermentabile, și mai ales dacă sunt îndulcite.

2) Aportul de glucide cu ajutorului suzetelor, miere, gem sau alte substanțe dulci.

3) Prelungirea suptului la sân sau a hrănirii cu biberonul peste vârsta recomandată. Copilul trebuie învățat să bea din pahar sau cană, imediat după erupția primilor dinți.

Ce atitudine trebuie adoptată?

Din păcate, cei mai mulți părinți se alarmează și aduc copilul la medic foarte târziu, când distrucția dinților este deja avansată, iar dinții ajung niște resturi , putând apărea și mici abcese sau fistule.Prevenirea apariței cariei de biberon, se face prin adoptarea unui mod corect de îngrijire a sugarului și copilului mic. De asemenea, părinții trebuie să știe că măsurile de igienă orală ca și controalele stomatologice, trebuie instituite odată cu apariția primului dinte temporar. Renunțarea la biberon generează de cele  mai multe ori “proteste”, de aceea în locul suprimării lui bruște și suportarea câtorva nopți de nesomn, se poate recurge la dezvățarea treptată a copilului prin ultilizarea de diluții succesive ale conținutului biberonului.

Prezentarea la medicul dentist, în special la unul care lucrează frecvent cu copii, prezintă un mare avantaj, chiar și la vârstă mică.Există diferite tehnici de abordare, și colaborare cu cei mici, acestea bazându-se în principal pe jocuri și creearea unei relații de prietenie între medic și copil. Mai multe despre acest subiect într-un articol viitor. Aștept întrebări și sugestii.

Dr. Andreea Jianu
Ma puteti contacta la cabinet:
Calea Poplacii nr. 43A, Sibiu
 Sau telefonic la: 0269/21.39.71 ; 0269/24.11.34 
Specificati că sunteti recomandat de Sibiul Copiilor.
 

Speak Your Mind

*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home3/sibiulcopiilor/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home3/sibiulcopiilor/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40